popup

kulcsszavak:

Frauenkirchen 2012

A reggel 8 órai indulást követően, 9 óra előtt már a Bazilikához érkeztünk. Az orgona mellett  Tarcsay Iván kántor Úr várt bennünket, akinek közreműködésével röviden "behangoltunk", és a szentmisén is Ő kísért orgonán bennünket.
Köszönjük!
A hívek a szentmisék előtt rózsafüzért imádkoznak, ezért az orgonával együtt, csak röviden próbálhattunk, viszont a kolostor egyik termében folytathattuk a gyakorlást a szentmise kezdetéig. A szertartás énekeit német nyelven, illetve latinul énekeltük. A kivonulás, illetve befejező ének után magyarul is köszöntöttük a Szűzanyát a kegyhelyen. Közreműködésünk képekben megtekinthető, és meghallgatható.
Röviden a Bazilikáról:
A Neusiedler See (Fertő tó) keleti oldalán található a Frauenkirchen (Boldogasszony) helység, aminek különleges látványa a Bazilika és Apátság barokk épülete. A csodálatosan felújított Bazilika látogatása ingyenes, és állandóan nyitva van.
Frauenkirchent 1324-ben Zenmária néven említik először. Területén már az ókorban település volt. Szentandrás felé eső határrészén jelentős római településre utaló leletek kerültek elő. Mária kegyhelye már a 13. században ismert volt. Régi temploma a 14. században épült, ezt a török 1529-ben lerombolta. Mária-kegyképét 1661-ben hozták ide  a Fraknói vár várkápolnájából, ahol az Eszterházyak tulajdonában volt. Az Eszterházy Pál által 1668-ban újjáépíttetett templomát és kolostorát 1683-ban a török ismét elpusztította. 1696 és 1702 között az olasz Francesco Martinelli tervei szerint bővítve építették újra fel. Eredetileg egy tornya volt, mely közvetlenül a felszentelés után ledőlt. Ebben égi jelet látva a herceg két torony építését rendelte el. Régi híres búcsújáróhely. Tavasztól őszig egyházi gyűjteményes kiállításnak  ad otthont a kolostor épületszárnyban, ahol egy kegybolt is található.