popup

kulcsszavak:

Temetôkert

TEMETŐ

A temető nyitva tartása folyamatos, egész nap látogatható.
Fenntartója: Hidegség Község  Önkormányzata
A sírhelyek feletti rendelkezési jogokat a fenntartó tartja nyilván.


Gömbpanoráma a temetőkertről és a templomról megtekinthető.TÖRTÉNETI ADATOK A HIDEGSÉGI TEMETŐKERESZTRŐL


A katolikus egyház előírása szerint a temető központi helyén messziről észrevehető fa- vagy kőkeresztnek kell lennie. Hidegség mai temetőkeresztjét közel két évszázaddal ezelőtt, 1814-ben állították fel. Napjainkban műemléki védettséget élvez. Krisztus keresztjének jobb oldalán a Fájdalmas Szűzanya, balra a szeretett tanítvány, Szent János áll. Készítője talán épp azt a pillanatot örökítette meg, amikor János evangéliuma szerint Jézus így szólt anyjához: „Asszony, nézd, a fiad!”, majd tanítványához: „Nézd, az anyád!” (Jn 19,25-26).
A kereszt talapzatán elhelyezett írástábla latin felirata a következő:

DEO

REDEMTORI

IOANNES

BLASKOVITS

COLONVS

HIDEG,,

SEGIENSIS

MDCCCXIV

F. F.

Azaz: „A Megváltó Istennek [állíttatta] Blaskovits János hidegségi telkes jobbágy 1814[-ben].” Az utolsó sorban álló F. F. rövidítést egyelőre nem sikerült megfejteni, talán a latin „fundatio familiae” (családi alapítvány) kifejezés áll mögötte, ami arra utal, hogy a Blaskovits család egy pénzalapot hozott létre a kereszt későbbi fenntartásának céljából. Ez azonban csak feltevés, ilyen alapító okirat vagy akár csak arra való utalás nem ismeretes.

Az anyakönyvek szerint a Blaskovits (Blaskovich) család a 17. század utolsó évtizedeitől lakott Hidegségen. A keresztet állító Blaskovits János 1742-ben született, és 1814. január 27-én temették el a falu temetőjében. Nem kizárt, hogy halála közeledtét érezve rendelkezett a temetőkeresztről.

A temetőkereszt későbbi történetéről alig rendelkezünk írásos dokumentummal. Bonyolítja a helyzetet az 1812. augusztus 12-én felvett egyházlátogatási jegyzőkönyv, mely már létezőként ír a feszületről. Az okirat szerint ebben az időben a temető, mely a falun kívül, mintegy 300 lépésnyire található, megfelelő nagyságú, meg van áldva, kereszttel (a Szent Megváltó szobrával) látták el, melyet a Blaskovich család emeltetett és fog fenntartani.Elképzelhető, hogy 1812-ben létesült a kereszt, de ekkor még a mellékalakok hiányoztak róla, és csak 1814-ben készült el teljesen, ezért vésték rá az 1814-es évszámot. Az sem kizárható, hogy egy korábbi keresztről van szó, amelynek helyére 1814-ben a mai temetőkereszt került. A későbbi egyházlátogatási könyvek (1829, 1832) szinte megismétlik az előbb említett okirat szövegét.

1875-ben nem is kifejezetten temetőkeresztről, hanem Szűz Mária és Szent János kőszobráról írnak.

Gayer József hidegségi plébános ezt írta 1870-ben a keresztről: „A temetőben áll egy kőkereszt Mária s János szoborral, mely Blaskovich (most Baumgartner 16. házszám) család által emeltetett és az által fentartatik.”

A talapzat alján elhelyezett kis táblácska arról tudósít, hogy a keresztet 1886. szeptember 23-án restauráltatta a Blaskovits család Mária nevű tagja:

Megujitatta özvegy

Czvitkó Mátyásné

szül. Blaskovits Mária

1886. Szept. hó 23án

Csatkai Endre neves művészettörténésznek 1932-ben jelent meg a Sopron környéki műemlékeket feldolgozó munkája. A hidegségi temetőkeresztnek néhány szót szánt csupán: „A templom tövében van a temető; csinos 1814-ből való feszülete Máriával s szent Jánossal.” 1956-ban megjelent műemléki topográfiájában sem találunk több információt, ráadásul sajtóhiba folytán az évszám sem pontosan került megörökítésre: „Temetőkereszt. Feszület Máriával és Szent Jánossal. Jó munka, 1841-ből.” Érdekes viszont a könyvben szereplő fénykép, hisz kiderül, hogy a mai állapottal ellentétben ekkor még nem vették körül a keresztet sírok.

A temetőkereszt 2011. évben a Hidegség Önkormányzata által kiírt Szent András pályázat keretében, valamint támogatók, önkéntesek szorgos munkájával felújításra került.


hack forum forum hack warez forum k2 shell recovery shell sadrazam shell wso shell danger shell webroot shell hacklink satışı hacklink
wso shell
Recovery shell
k2 shell
Hack Forum
Forum Hack wso shell recovery shell k2 shell Hack Forum Hack Sitesi mirror zone instagram takipci kasma
Hack Forum
Forum Hack
warez forum

Mac yayinlari

Canlı mac izle

justintv izle

maç izle maç yayınları canlı maç izle justintv izle maç izle mac izle canlı maç izle canlı mac izle beinsports izle mac yayınları maç yayınları justintv izle lig tv izle uefa izle canlı izle bein sports 1 izle instagram takipci hilesi instagram hilesi instagram unfollow instagram hileleri instagram beğeni instagram yorum hilesi takipci kasma instagram instagram takipci satın al instagram instagram takipci Germany News News Politics News World News Sports news instagram takipci hilesi instagram hilesi instagram unfollow instagram hileleri instagram beğeni instagram yorum hilesi takipci kasma instagram instagram takipci satın al instagram instagramciyiz instagram takipci instagramcilar instagram 2018 arçelik yetkili servisi beko yetkili servisi en yakin servis arcelik teknik servis arcelik servisleri istanbul arcelik servisi arçelik beko servis istanbul arçelik beko servisi beko yetkili servisi arçelik yetkili servis yakamoz beyaz eşya servisi